Mi is ez?

Receptek saját kútfőből, vagy másoké másképp.

Régebbi receptek

Feedek

Gibanica

2012.05.26. 18:21 - gasztrogirl

Címkék: desszert gibanica

IMG_2022_1.JPG

Életemben először a TV-ben láttam a gibanica készítési módját - akkor elég bonyolultnak tűnt. Miután az interneten keresgéltem, rájöttem, hogy annyira nem is nehéz elkészíteni, persze némi változtatással.

Az eredeti receptben magát a tésztát igazi házi rétestésztából csinálják. Mivel ezt meglehetősen bonyolult megcsinálni, ezért inkább maradtam a bolti, előrekészített rétestésztánál.

Az elkészült desszert tömény, rendkívül édes és nem is épp az olcsó kategória képviselője, de egyszer mindenképp érdemes kipróbálni ezt a leginkább a baklavához hasonlító szlovén finomságot.

Hozzávalók:

  • 25 dkg turó
  • 1 kg alma
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg darált mák
  • 2 db tojás
  • 1 nagy donoz tejföl
  • 2 csomag réteslap
  • 1 csomag vaníliás cukor  
  • cukor (ízlés szerint lehet barna is)
  • fél citrom reszert héja
  • étolaj
  • fahéj

A töltelékek elkészítésével kell kezdenünk.

Túrós: túrót, 2 db tojást, fél citrom reszelt héját, 2 evőkanál tejfölt, 1 csomag vaníliás cukrot, és 2 evőkanál cukrot összekeverjük

Almás: az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. A levüket kinyomkodjuk, majd ízlés szerint cukorral, fahéjjal ízesítjük

Diós: darált diót cukkoral összekeverjük

Mákos: darált mákot cukorral összekeverjük

Én kerek tortaformát használtam a sütéshez, de az eredeti recept szerint kemencében, cserépedényben kell készíteni.

A tortaformát kevés étolajjal kikenjük, majd 2 darab réteslapot beleteszünk úgy, hogy a kilógó részeket levágjuk és rászórjuk a tetejére.Ezután jöhetnek a töltelékek, a sorrend a következő: dió, alma, túró, mák, túró, alma dió. Minden töltelék közé egy darab réteslapot teszünk, és mindig megkenjük a lapokat tejfölös étolajjal. Az utolsó töltelék tetejére pedig két réteslepot teszünk és azokat is megkenjük étolajos tejföllel.

Előmelegített sütöben, kb. 175 fokon 1 órán át sütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrogirl.blog.hu/api/trackback/id/tr814547806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása