Életemben először a TV-ben láttam a gibanica készítési módját - akkor elég bonyolultnak tűnt. Miután az interneten keresgéltem, rájöttem, hogy annyira nem is nehéz elkészíteni, persze némi változtatással.
Az eredeti receptben magát a tésztát igazi házi rétestésztából csinálják. Mivel ezt meglehetősen bonyolult megcsinálni, ezért inkább maradtam a bolti, előrekészített rétestésztánál.
Az elkészült desszert tömény, rendkívül édes és nem is épp az olcsó kategória képviselője, de egyszer mindenképp érdemes kipróbálni ezt a leginkább a baklavához hasonlító szlovén finomságot.
Hozzávalók:
- 25 dkg turó
- 1 kg alma
- 20 dkg darált dió
- 5 dkg darált mák
- 2 db tojás
- 1 nagy donoz tejföl
- 2 csomag réteslap
- 1 csomag vaníliás cukor
- cukor (ízlés szerint lehet barna is)
- fél citrom reszert héja
- étolaj
- fahéj
A töltelékek elkészítésével kell kezdenünk.
Túrós: túrót, 2 db tojást, fél citrom reszelt héját, 2 evőkanál tejfölt, 1 csomag vaníliás cukrot, és 2 evőkanál cukrot összekeverjük
Almás: az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. A levüket kinyomkodjuk, majd ízlés szerint cukorral, fahéjjal ízesítjük
Diós: darált diót cukkoral összekeverjük
Mákos: darált mákot cukorral összekeverjük
Én kerek tortaformát használtam a sütéshez, de az eredeti recept szerint kemencében, cserépedényben kell készíteni.
A tortaformát kevés étolajjal kikenjük, majd 2 darab réteslapot beleteszünk úgy, hogy a kilógó részeket levágjuk és rászórjuk a tetejére.Ezután jöhetnek a töltelékek, a sorrend a következő: dió, alma, túró, mák, túró, alma dió. Minden töltelék közé egy darab réteslapot teszünk, és mindig megkenjük a lapokat tejfölös étolajjal. Az utolsó töltelék tetejére pedig két réteslepot teszünk és azokat is megkenjük étolajos tejföllel.
Előmelegített sütöben, kb. 175 fokon 1 órán át sütjük.